Blog

Istoric

Goiești este o comună în județul DoljRomânia, așezată în nordul județului la 21 km de municipiul Craiova pe drumul național DN6B Craiova-Melinești.

Este străbatută de la nord la sud de raul Amaradia pe o distanta de 6-7 km, rau care are un bazin hidrologic cu o suprafata de 879 km2 si 106 km lungime. Pe partea dreapta a râului de la nord la sud sunt așezate satele: Pometești,Popeasa, Țandăra, Adâncata, Piorești, Malăiești, iar pe partea stangă satele Muiereni, Vladimir, Goiești, Mogoșești, Fântâni, Salci.Tot aici,dincolo de drumul Muierii este satul Cruci (Gruița).

Este atestata prima data la 28 iulie 1577, intr-un document emis de un mare ban al Craiovei care apare ca martor, la vanzarea unor ocini din Lipov.

Printr-unul din satele comunei Goiești a trecut Tudor Vladimirescu(1821) cu oastea sa unde a si poposit. Urmarea acestui eveniment, unul din satele comunei se numeste Vladimir (numele vine de la unul din pandurii lui Tudor Vladimirescu). Legate de Goiești sunt satele Mileștii de Jos si Mileștii de sus care sunt atestate dinaintea datei de 29 ianuarie 1546, deasemenea satul Malaiesti atestat documentar incepand cu 9 iunie 1556. Satele comunei Goiești se remarca prin caracteristici proprii in ceea ce privește asezarea lor la contactul Podișului Getic cu CâmpiaRomână.

Descoperirile arheologice au aratat ca zona a fost populata inca din neolitic,in acest sens profesorii de istorie care au predat in scolile din comuna au avut contributii in promovarea si cunoasterea marturiilor locale.In comunaGoiești, prima scoala a luat fiinta probabil in urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu privire la obligativitatea si gratuitatea invatamantului prima data a functionand intr-o casa saracioasa si necorespunzatoare acestui scop.

In anul 1930 s-a construit in satul Goiești o scoala cu doua sali de clasa si cancelarie iar in anul 1964 s-a dat in folosinta, un alt local de scoala in centrul comunei Goiești, la drumul national cu patru sali de clasa, laborator si cancelarie, trecandu-se la invatamant de opt clase.In anul 1983 la acest local se adauga inca sase sali de clasa, biblioteca si alte dependinte. In prezent in comuna Goiești exista doua scoli cu clasele I-VIII si cinci scoli cu clasele I-IV unde invata aproximativ 306 elevi. De pe bancile scolilor noastre au iesit profesori, doctori, ingineri,etc. Activitatea economica de baza a locuitorilor comunei se desfasoara in agricultura: cultivarea terenurilor si cresterea animalelor. S-au dezvoltat in ultimii ani si alte activitati, intre care serviciile si comertul.

Comuna în literatură

În această comună a copilărit Alexandru Macedonski (n. 14 martie 1854, d. 24 noiembrie 1920) poetprozatordramaturg și publicist român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română.

Comuna este evocată de Alexandru Macedonski în poezia „Rondelul trecutului”:

„Iată Pometeștii, iată Adâncata,
Scurtul pod de bârne este retrecut.
Renviază mama, îmi zâmbește tata...
Vreme câtă curs-a parcă n-a trecut.”
— Alexandru Macedonski, Rondelul trecutului, în volumul Poema rondelurilor (1927)

 

Citeşte mai mult

Primul blog

Noul nostru blog a fost lansat astăzi. Concentraţi-vă asupra lui şi noi vom încerca să vă ţinem informaţi. Puteţi citi postări noi pe acest blog prin informaţia RSS.

Citeşte mai mult